Futbolda beklenen gol (xG) değeri ile sezon sonu puan farkı korelasyonu var mı?

Betvole

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar, son dönemde futbol analitiğinde çok popüler olan xG (expected goals) metriği üzerine düşünürken bir soru takıldı aklıma.

Bildiğiniz gibi beklenen gol istatistiği, bir takımın yarattığı pozisyonların kalitesini ölçüyor. Mesela 0.8 xG değerinde bir şut, 10 defa atıldığında yaklaşık 8 kez gol oluyor istatistiksel olarak.

Asıl sorum şu: Sezon başından ortasına kadar xG değeri ile gerçek gol sayısı arasında büyük fark olan takımlar, sezon sonunda bu farkı kapatıyor mu yoksa sürekli şanssız/şanslı mı kalıyorlar?

• Örneğin xG'si 25 ama attığı gol 18 olan bir takım
  • Ya da xG'si 15 ama 22 gol atmış bir takım

Bunların sezon sonu performansları nasıl oluyor? İstatistiksel regresyon teorisi derki uzun vadede ortalamaya dönüş olur ama futbolda bu her zaman geçerli mi?

Ben birkaç platformda bu tür analizlere baktım. Slotday gibi sitelerde detaylı istatistik karşılaştırmaları yapabiliyorsunuz, orada gördüğüm bazı örnekler teoriye uymuyor.

Mesela geçen sezon Bundesliga'da bir takım sezon boyunca xG'sinin 10 gol üstünde performans gösterdi ve bu fark kapanmadı.

Sizce bu tür sapmaların nedenleri neler olabilir?

• Kaleci performansı (xG kaleci kurtarışlarını hesaba katmıyor mu?)
  • Bitiricilik yeteneği (bazı forvetler gerçekten ortalamanın üstünde mü?)
  • Rakip kalite farkı
  • Takım morali ve momentum

Elinde bu konuda veri analizi olan var mı? Özellikle Türkiye ligleri için böyle bir çalışma gördünüz mü?

Betvole Giriş

300 TL DENEME BONUSU
GİRİŞ YAP